ZALJUBLJENA V PRAVLJICE - JELENČEK TIM IN PRIJATELJI


Presekala sem med romani, s katerimi sem si popestrila ležanje na plaži. Romance, erotične prigode, in vrhove vseh krimi in ubijalskih dejanj junakov popularnih prigod, sem zamenjala s pravljico. Pa tudi do sobotne priloge (obveznega tedenskega čtiva)  je še cel dan in vmes ena noč...do takrat sežem z rokami po knjigi s pravljico. Jelenček Tim in prijatelji je naslov barvne, očem privlačne knjigice za otroke.


Nisem ravno ciljna publika za omenjeno knjigo, sem pa izbrana vrsta bralca zanjo. Spisala jo je  frendica Lili Zupanc. Tudi vse ilustracije so njene in ta barvasta zadevšna je mavrica očem prijaznih barv, slikic, risbic, ki pritegnejo tudi nad osem let starega bralca.

V toni pobarvank za odrasle, sem tokrat posegla tudi po pobarvanki, ki nas vse čaka na koncu knjige.
Ker nimam otrok, gre lahko čisto komot meni na otročje. Ker je naš Lev že prerasel obdobje pravljic, jih teta lahko sedaj bere sama.

Jelenček Tim in prijatelji je poučna pripoved, ki se prične, ko Jelenček Tim pospravi svojo sobo in se lahko gre igrat. Razmišlja o tem, kako bi bilo lepo, če bi ob njem bil kdo od njegovih prijateljev in bi se lahko igral z njim.

Knjiga bi bila brez problema spisana tudi za odrasle. Namesto naših sobivateljev, v zgodbi nastopajo živali. Prijazna soseda, ki pa za nas nima nikoli časa je recimo medvedka Jana. Naša prijateljica, katere družbo si želimo je v tem primeru lisička Sara.
V živalih opisanih v knjigi se lahko najdemo vsi. Tako lisico, zajca in ostale Timove kompanjone si lahko vsak izmed nas predstavlja v obliki katerega izmed svojih prijateljev, znancev ali samega sebe.
Skozi knjigo je lepo opisana poanta prijateljstva in na začetku morda grenak prizvok besedici ne. Takrat se lahko počutimo nelagodno, ko jo prejmemo od svojih bližnjih oz. rajši recimo tistih, s katerimi si želimo delit svoj prosti čas.

"Kje naj najdem prijatelja, ki se bo z mano igral?" se v knjigi velikokrat vpraša Tim.
Z rimami popestreni odstavki nas tudi nas starejše nasmejijo in popeljejo nazaj v svet otroštva.
Pridnost in poslušnost sta v tej knjigi poudarjeni kot blazni kvaliteti, ki sta  kasneje nagrajeni z nagrado, ki je v tem primeru svobodno preživljanje prostega časa. Junaki si prosti čas pridobijo, ko opravijo dolžnosti, ki so jim jih naložili starši.

Mislim, da je poudarek tukaj na spoštovanju staršev in kasneje pri poanti, ko se jelenček najde v zagati in mu prijatelji priskočijo na pomoč, čeprav prej za igro niso imeli časa.
Najprej dolžnost, kasneje zabava.
Je pa šikano izraženo dejstvo, da tudi, če kdaj nimamo časa za pitje kave s prijatelji imamo za njih zmeraj čas, ko potrebujejo roko, ki jih bo potegnila iz 'dreka' v tem primeru utapljajočega Jelenčka iz jezera.


Naša Lili bo imela predstavitev knjige na celjski mestni plaži v sredo devetega avgusta. Več o njej bo povedala sama in na uho mi je prišlo, da bo tam gostila tudi nekaj jelenčkovih prijateljev. Če pride tudi jelenček Tim pa boste morali preverit sami.
Mamice, očkoti, tete, strici, babice, dedki, očimi, mačehe...skratka vsi, ki imate otroke radi...pripeljite jih in se skupaj z njimi 'potopite' v svet pravljic in prijaznih živali.
Dogodek primeren za otroke od 5-8 leta....plus za vse nas stare 'mačke' seveda.

😃

                                                              Fajn bo...to sem ziher.
                                                                En luštn vikend vsem
                                                                     TaFajnaUrška



Komentarji

Objavite komentar