S PEHTINO ŽAVBO NA KAVI






 

 

S Heleno sva sedeli na kavi, zraven naju je bila njena sestra, moja prijateljica, ki je kriva, da so se poti med mano in Pehtino žavbo sploh križale. Je moja rešiteljica, ki je rešila mojo kožo pred napadom mozoljev zdaj že kar po moje, kakšno leto več kot štiri leta nazaj … ali pa je malo manj. Na srečo sva se našli in tako je moj obraz posut z mozolji zgolj še ob kritičnih dneh, ko mi na plano sekajo hormoni.

Helena je fajn punca. Je posebne sorte dekle. Topla, prijazna, srčna. Taka domača, da jo takoj vzameš za svojo. Ve, kaj hoče in tisto si v življenju zrihta. Zaljubljena je v živali, to vem, odkar ma lepotca po imenu Jack, tiste krasne nemške rase. Jack je nemški ovčar, njegov prijatelj Gizmo, ki je prišel k Heleni, ker je pač začutil, kam se mora obrnit v topel dom, pa je malo manjše rase. Šikan, srčen pekinezer, prijeten, takšen kot so pri Heleni vsi.

Heleno najdete na Facebooku pod Pehtina žavba.

Helena pravi, da začetki Pehtine žavbe segajo skoraj šest let nazaj, ko je bila sama v precepu pri izbiri kozmetike za osebno nego. Kaj izbrati? Tisto, ki lepo diši, ki je lično zapakirana, a ji povzroča različne alergije? Velika večina teh je iz sintetičnih surovin. Pomislila je, da bi imela nekaj, kar drugače diši, drugače zgleda, a diši po naravi in se naravo na telesu kasneje tudi občuti.

Sama pravi, da se je težko odpovedala vsem privlačnim embalažam, vonjem in podobnim zadevam. Pravi, da je pri odločitvi, kakšno kozmetiko zase izbrati, botrovalo tudi dejstvo, da je bila takšna kozmetika, ki je dišala po njej tako ljubi naravi, kar finančno večji zalogaj, kot komercialna kozmetika, kot ji rada sama pravi. Vedno pove, da je vezana na naravo bolj kot na vse ostalo, da je zmeraj rada brala o zeliščih in o nabiranju in rokovanju z njimi. Od nekdaj je bila rada vse dneve na travnikih in po gozdovih. To je bil povod in odločitev je prevagala v prid naravni kozmetiki.



Najprej je kupovala od manjših proizvajalcev v tej branži in bila navdušena nad učinki. Njena koža se je vidno izboljševala iz dneva v dan.

Prešaltala je enako s šamponom za lase in bila navdušena. Počasi se je navdušila in začela sama raziskovati in se izobraževati, kako si sama ustvariti kozmetiko, za lastne potrebe. Z učinki in napredkom je bila kar hitro zadovoljna, tako, da so družinski člani z veseljem odpirali paketke pod božičnim drevescem. Vsi so jo spodbujali. Njihova odzivnost je bila vedno bolj navdihujoča in jo je vodila naprej, da se je izpopolnjevala, postajala vsak dan boljša, dokler se ni nekega lepega dne, nedolgo nazaj odločila, da bo iz svojega hobija naredila posel.

Pehtina žavba je povsem naravna, ročno izdelana kozmetika brez dodanih umetnih barvil, arom in sintetičnih konzervansov. Njena kozmetika vsebuje ekološko pridelane naravne sestavine, ki so popolnoma rastlinskega izvora. Kozmetične izdelke pri Pehtini žavbi izdelujejo tudi po naročilu, glede na tip/problematičnost kože.



Pogovarjali sva se o ognjičevem mazilu, ki ga lahko tudi naročite pri njej. Da nastane mazilo in kako nastane pravi Helena, da kar se tiče sestavin ni nobena skrivnost, je pa to mazilo sigurno drugačno od drugih. V svoj nasad ognjiča vloži ogromno truda in mu daje veliko ljubezni. Pravi, da ji rožce to vračajo, ko iz njih dela olje. Olje ognjiča pripravlja sama, tako, da v njeno mazilo in pot, ki vodi do njegovega nastanka vloži trud, ljubezen in vedno znova poudari, da to počne najraje na svetu. Njen izdelek je odraz srčnosti in popolnoma verjame vanj. Ob kavi mi je z iskro v očeh razlagala o njem, tako lepo, kot bi razlagala o moškem, ki ji je ukradel srce in ji na tej njeni poti zmeraj stoji ob strani.

Uporaba ognjičevega mazila je zelo raznolika. Od celjenja ran, odrgnin, ureznin, celjenja pikov žuželk, rahlo zapira tudi rane, tako da pomaga pri zaustavitvi krvavenja. Njegovi protimikrobni učinki preprečujejo, da se rana okuži. Ognjič je top, če imate suho, razpokano kožo ali ste nagnjeni k izpuščajem in ekcemom. Ognjič kožo vlaži in je ne izsuši.

Spili sva že drugo kavo, vmes počvekali z Nino, ki je sedela z nama. Helena je govorila in oddajala svojo prijetno energijo. Luštno je pisat o nekom, ki ga poznaš, spoznaš v živo in v njegovih odgovorih čutiš ta prijeten vibe.


Noge je prekrižala, v roke vzela skodelico kave in nadaljevala. Odprli sva temo o vremenu. Aktualna zadeva v teh dneh je privlekla na dan vprašanje meni. Helena me je povprašala, ali vem, da so včasih ognjiču pravili, da je napovedovalec vremena. Če se njegovi oranžni cvetovi ne odprejo do osme ure zjutraj, pomeni, da bo tisti dan deževalo. Pravi, da je zadevo preverila in da drži.

Ognjič je vezan na letni čas, zato mora bit v sezoni cvetenja zelo pridna, da si naredi zalogo olja skozi vse leto. Če ji ga zmanjka, zmanjka mazila in tega si ne more privoščit, je takoj povedala.

Zakaj ognjič, zakaj ne nekaj drugega? Je morda kriv trend, ki potiska ognjič zadnja leta v ospredje?

Pravi, da ognjič ni trend, temveč pozabljena rastlina, ki počasi ponovno kuka na plano. Zdravilne učinke ognjiča so poznali že stari Egipčani in Rimljani in so verjeli v njegov pomlajevalni učinek.

Je povedala, da danes, ko si več ljudi prizadeva za ohranitev narave, običajev, naravne in biološko pridelane hrane, ljudske medicine, pa se je tudi ognjič vrnil.

Helenino poslanstvo je približat ljudsko zdravilstvo, zeliščarstvo ljudem. Pomagat ljudem po najboljših močeh, glede na njihove težave s kožo.



Pravi, da ima njeno ognjičevo mazilo prijazno ceno. Ne odira ljudi, le uživa v svojem delu in ga deli z drugimi, ko koga Pehtina žavba osreči je njeno delo opravljeno in njena skrb z ustvarjanjem poplačana.

Etikete na stekleni embalaži so v naravni barvi iz recikliranega papirja. Če smo za naravo ... ne bodimo niti pri tem polovičarski. Helena rada dela na polno ali pa sploh ne. Pravi, da ji tudi oddih tu in tam kdaj zapaše.


O Pehtini žavbi na njeni fb spletki (PEHTINA ŽAVBA) za naročila se lahko obrnete na pehtina.zavba@gmail.com


Prijeten vikend,

Urška



Komentarji