Z MAJO ZALOŽNIK NA KAVI







Niti ne vem kdaj sem jo spoznala. Vem samo, da je bilo pred leti, ko sem iskala družbo iz Celja do Ljubljane, za na rojstni dan prijaznega fanta. Mislim, da je bilo takrat. Škoda se mi zdi, ker spomin facebooka očitno ne seže v tisti tenutek, da bi na dan spomina vrgel dogodek ven, na časovnico tega družbenega omrežja.
Tako kot je pri ljubezenskih razmerjih dobro, je tudi pri prijateljskih, da preskoči iskrica med obema. Pri nama se je energija poklopila in še kar traja. Je ena izmed energij, ki je tu.
Pred časom se je selila v Lj. Sem vesela, da mam frende, ki dosti nastopajo, da se vidimo in ujamemo na kakem koncertu. Prija.

In kako je z Majo?
Poletni večeri so tist čas, ko ima najbolj hud čar sedenje ob večerih na prostem. Druženje, huda muzka, fajn instrumental in vodilni ubijalski vokal. Danes bo en tak večer, z Majo na čelu. Priznam, ker poznam fanta, ki ju spremljata … grem poslušat in gledat še raje.

 Zadnji čas opažam trend poletnih dni, da se jih vedno bolj preživlja kje ob rekah. Meni še ni uspelo, čeprav me vsako leto bolj mika potikanje kje ob Kolpi. Mam misli osredotočene na to, da se mi kaj kmalu kakšen takšen »izlet« realizira. Kaj pa Maja? Ima raje poležavanje na morju ali poletno zabavo ob kakšni od slovenskih rek?
Maja pravi, da je za reke. Soča in Tolmin sta ji zlezla pod kožo. Z dragim v večini čas poleti  preživljata na festivalih in imata delovni dopust.
Torej festivali. Pa me je pofirbcalo kako je, ko gre nastopat sams ali pa v prostem času, če raje obišče kakšen koncert in posluša njej ljubo glasbo.
Na festivalih je poleti v Tolminu. Obrazloži, za mene nevednico, kar se tega tiče, da na Metaldays in Punk rock holiday. Osebno gre raje na kakšen koncert in uživa ob dobri glasbi. Kot glasbenica ima rada oder, ne glede na vrsto, kot se pravi v okviru festivala ali solo koncert ali morda tistega na katerem nastopi kot gostja. Zapoje tudi za pare, ki se poročajo. Pravi, da je vsak oder top, samo, da lahko na njem poje.
Ko sem jo spoznala so bile njen zaščitni znak pike. Spomnim se na tone oblekic s pikami. Ravno zdaj, ko pišem o tem, pa me je prešinilo, da imam v omari to eno izmed njenih oblek. Za v spomin na prijateljstvo, na njeno obdobje, pa še oblečem jo kdaj za kak družabni event.

Pike so še vedno velik del nje, mi pove. Sicer pravi, da jih na oblekah ni več veliko, da ima vse te obleke spravljene v omari in avto, ki je bil prav tako ovekovečen s pikami, pa je pred leti odslužil svoje.
Če bi šla na samotni otok, pravi, da bi vzela zraven telefon. Mikrofona, ki sem ji ga ponudila kot vzporedno opcijo, pravi, da ne, ker če ni elektrike tudi mikrofona nima kam spravit. Pravi, da bi s šparovno baterijo na telefonu snemala ideje za nove pesmi.
V prijateljstvo na prvi pogled verjame, a verjame tudi na tistega drugega. Pri enih pač rabiš, da se prijateljstvo razvije več časa, pri drugih se to zgodi takoj.
Ko sva klepetali mi je povedala, da je oseba, ki jo najbolj pozna, njena mami Melinda. Mami Melinda ve vse o Maji in ker tudi sama poznam mami Melindo povem, da sta dream team, ki ruši rekorde pozitive, da šprica od lepega vse naokoli.
Pred dnevi nas je večina na družbenih omrežjih ujela, da je umrla kraljica soula, Aretha Franklin. Maja pravi, da je že dneve nazaj prebrala po spletu, da se bori in da je zelo bolna. Ko je prebrala žalostne novice o »veliki« pevki je srepo zrla v njeno sliko in se spominjala njenih pesmi, občutkov, ki se prepletajo ob poslušanju Arethinih pesmi. Pravi, da ji je Arethina glasba velikokrat pomagala v različnih situacija. Nekaj njenih pesmi jo je velikokrat spremljajo na Majinih repertoarjih. Pravi, da je Aretha ena in edina, ki bo večno živa.

Zdaj, ko je že nekaj časa v Ljubljani pravi, da iz njenih Slovenskih Konjic najbolj pogreša družino in prijatelje, pa to majhnost mesta, da si en trenutek tu in drug tam kar peš. V prestolnici se vozi s kolesom dvajset minut, da sploh pride do centra.
Pravi, da ni mačja ali pasja mama, da ima rada oboje, da pa imajo zdaj buldogico Murphy in da je ta pesika top.
Maja Založnik in Moonshine. Z dvema dečkoma jo bomo videli danes. Oba prihajata iz Novega Sada. Ko je najin pogovor stekel dalje me je zanimalo, kaj jima je obljubila, da sta se pripravljena na vse vaje, koncerte ali špile, kot jim kdo pravi, vozit tako daleč. Pravi, da so sklenili večno prijateljstvo ter doživljenjsko glasbeno ustvarjanje ter koncertiranje. Se nasmejeva obe.

Tisti, ki Majo poznamo smo jo v razširjeni zasedbi ujeli tudi s perfektno saksofonistko. Ja sax, da poseben žmoh muziki. Saba je zelo mlado in talentirano dekle. S svojim saksofonom, da njihovi glasbi polnejši in bogatejši zvok.
Če bi se Maja morala odločit za barvo v katero se najraje obleče, bi izbrala rdečo. Rdeča je njena barva, nekako ji uprizarja seksapil in ogenj.
Od dneva, ko jo poznam vem, da je njen življenjski vzor njena mami Melinda. Skupaj sta preživeli že ogromno. Lepe stvari, tudi kakšne malo manj lepe, skupaj sta pregurali mamino bolezen. Mami je bila vedno borka in močna oseba, takšna se trudi bit tudi Maja.

Če ne bi bilo nobenih omejitev, bi Maja na večerjo povabila Mariah Carey. Pravi, da je njena glasbena idolka in ko je pred leti šla na koncert dive Mariah, se ji je uresničila velika želja.
Sanjski duet bi Maja »užgala« s Pink, je pa veliko artistov s katerimi bi si želela sodelovati.
Ko sem jo povprašala kdo bo pel na njeni poroki, sem upala, da bom vzporedno z odgovorom prejela tudi vabilo nanjo. =) Pravi, da ko bo, bodo del poročnega glasbenega repertoarja slovenski glasbeniki, za glasbo bo pa poskrbel njen dragi.
Velikokrat si v avtu prepevam ono Gibbonijevo in Oliverjevo - U ljubav vjere nemam … pa ko vidim Majo s svojim princem, vem, da kamot lahko.


Komentarji